blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG mrsolid
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
Mr.Solid



GTA: Liberty City Stories
pridal Mr.Solid 23.2. 2006 o 14:29

Príbeh: „V Liberty City vládnu milióny príbehov, tento jeden mení všetko."

Toni Cipriani, váš momentálny (anti)hrdina kedysi dávno zabil istého mafiánskeho bossa aby sa zapáčil ďalšiemu veľkému šéfovi podsvetia menom Salvatore Leone. Kvôli tejto „aférke" musel na istý čas kým sa nedajú veci do poriadku opustiť mesto ale teraz je späť plný odhodlanosti pracovať pre svojho nového šéfa. V Liberty City zúri vojna mafiánskych rodín, vymenujem len tie najväčšie: Sindacco, Forelli a vaša rodina Leone. Toni Cipriani (odteraz TC alebo len Toni) pôsobí od začiatku v rodine ako pešiak a stroj na zabíjanie ale postupom hry sa vyšvihne až na tzv. „Made Mana" a veľkého priateľa samotného Salvatoreho.

Charaktery:

Toni Cipriani: Vaša hlavná hrateľná postava v LCS, nie príliš sympatický zabijak s chladným srdcom a pravá ruka Salvatoreho. Ale keď si to tak vezmete, aký iný mal byť keď jeho matka...no, no comment.

Salvatore Leone: Váš najvyšší šéf a priateľ, hlavný zadávateľ misií, snažiaci sa ako inak ovládnuť Liberty City.

Donald Love: Čudný a prchký politik, ktorému ide len o peniaze a snaží sa dostať na vrchol moci so zásluhou TC.

Ma Cipriani: Toniho nie príliš prívetivá (dobre, tak na rovinu – odporná) maminka, ktorá svojho syna považuje za hanbu rodiny a dokáže s touto „hanbou" zájsť veľmi ďaleko! Zato má zábavné misie, ktoré stoja za to.

Vincenzo Cilli: Nepríjemný mafián považujúci sa za vášho šéfa, ktorý bude vašim zadávateľom misií hneď z kraja hry.

Maria Latore: Salvatoreho mladá priateľka, ktorá sa neskôr zamiluje do nášho Toniho. Inak je vám ale len na obtiaž a robí vám nové a nové problémy.

JD O'Toole: Tlstý, ale sympatický čudák pracujúci pre rodinu Sindacco, ničím viac nezaujímavý...

Grafika: Ja už som si zvykol, že pri Grand Theft Aute toho od grafiky čakať veľa nemôžeme, veď vzhľadom k obrovskej ploche hry a skvelej hrateľnosti aká nikde inde na Playstationoch neexistuje, musia autori trošičku ubrať na vizuálnej stránke hry a svoje sily sústrediť na vyššie spomínané ciele. Proste grafika v GTA-čkach bola vždy na pomery doby slabá, textury chabé a priesvitné chodníky na každom kroku. To sa ale pre GTA príchodom PSP nadobro (dúfajme) zmenilo! Rockstar Leeds, noví tvorci hry, dokázali na tomto malom handhelde, kde sa čakalo od GTA z grafiky najmenej, vyšťaviť práve najviac. A najlepšie na tom je, že ani hrateľnosť na tom veľmi neutrpela. To ale nepatrí k tomu odstavcu. Come back! Takmer všetko je tu graficky výborne urobené, modely tvárí sú nádherné, najmä u Toniho, u ktorého je vidieť, na kom si s kxichtom dali Rockstar najviac záležať. Ďalej aj modely budov sú celkom pekne stvárnené, tie som si ale až tak nevšímal. Občas sa vyskytne problém, keď sa cesta pod vašimi nohami premení na priesvitné „čudo" ale v porovnaní s predošlými GTA-čkami sa to tu až tak často nestáva. Rockstar jednoducho vyťažili z grafických možností PSP maximum a ostatní tvorci môžu len debilne čumieť a ticho závidieť.

Zvuky: Ako vždy veľmi kvalitné, soundtrack vynikajúci, pri počúvaní rádia sa nikdy nenudíte. Rockstar majú zvyk a tajnú schopnosť vždy do hry vložiť songy, ktoré ste síce poväčšinou ešte nikdy nepočuli, ale po chvíli sa vám aj tak zapáčia napriek svojmu veku. Mnohokrát som sa prichytil ako si pospevujem pri šoférovaní melódiu songu, ktorý sa práve hrá v rádiu. A ozaj, rádio! V hre máte k dispozícii niekoľko staníc, z ktorých každá hrá nejaké iné pesničky. Ja osobne som najviac počúval rádio RISE FM alebo DOUBLE CLEF FM, kde málo kecali a veľa hrali. Niekedy som zachytil aj staré známe pesničky, ktoré som už veľakrát predtým počul, ako napr. v San Andreas Depeche Mode. Samozrejme aj dialógy sú veľmi kvalitne spracované, nahovorenie postáv opäť Rockstar neponechali náhode a je to na hre aj vidieť.

Herná plocha: Ako už iste názov hry napovedá, vraciame sa do Liberty City, známeho mesta z GTA3, ale samozrejme s novým príbehom a o pár rokov dozadu. Znova tu budete počuť staré známe mená troch ostrovov a to: Portland Island, Staunton Island a posledný, najväčší Shoreside Vale. Ak ste hrali GTA3, tak mnohé veci vám budú pripadať čudné, známy tunel, ktorý spájal ostrovy je ešte len vo výstavbe (a budú s ním aj spojené mnohé misie), mnohé budovy ešte nie sú na svete a ďalšie zmeny. Ináč všetko po starom.

Dopravné prostriedky: K transportu vám tu budú slúžiť autá, člny a aj v GTA 3 chýbajúce motorky. Tak najprv teda k tým autám. Hneď na začiatku by som mal povedať, že ich výskyt závisí aj od toho, na ktorom z troch ostrovov v Liberty City sa práve nachádzate. Napríklad na prvom Portland Islande nenájdete takmer žiadne šporťáky, ale zase celkom rýchle a odolné autá mafiánov z vašej rodiny, ktoré na iných ostrovoch nenájdete sa tu nachádzajú v hojnom počte. Na ďalších dvoch ostrovoch už sú ale obľúbené športové autá ako Stinger, Stallion či moje najobľúbenejšie Banshee, ktoré môžete poznať aj so San Andreas. Člny sa tu nejako extra nečlenia a keďže ich konkrétne mená nepoznám tak vám poviem len toľko, že budú vaším najmenej používaným dopravným prostriedkom v LCS a ich využitie nájdete len v niektorých misiách a keď sa vám chce dostať z ostrova na ostrov po vode. A nakoniec moje najobľúbenejšie motorky. Nie je ich veľa druhov, ale zato sa vyskytujú takmer všade a jazda na nich je oveľa zábavnejšia ako na autách, jediný problém je, že tu nemáte štatistiky ako v San Andraes a z motorky padáte teoreticky vždy keď do niečoho narazíte len v trochu väčšej rýchlosti. Máme tu veľmi známu PCJ-600, ktorá sa objavila už vo Vice City a takisto aj v SA, ďalej pomalú a najmenej „trikovú" harlejku, alebo odborným názvom Freeway, na ktorej vám ale hrozí pád oveľa menej ako trebárs na krehkej ale na triky výbornej Sanchezke. Trochu ma prekvapila absencia vzdušného transportu, ktorý mi po VC a SA kde ho bolo hojne veľmi chýbal a patrí k mínusom hry.

Zbrane: Zbraní je tu veľa druhov, dokonca viac ako v niektorých FPS, ale každá zbraň má takú svoju „dublérku", ktorá je len vlastne odrodom tej základnej v inom kabáte. Zbrane sú rozdelené na druhy a tak si ich ideme pekne predstaviť. Vašou prvou zbraňou v tejto hre nebude nič iné, ako vaša vlastná päsť. K tomuto druhu patrí už len malé vylepšenie, boxer, ktorý je len o niečo silnejší. K druhému druhu, takisto mlátiacemu, patria klasiky ako baseballka, sekerka, sekáčik na mäso, katana, motorová píla atď. Samozrejme arzenál zbraní nekončí len pri zbraniach na férovku, sú tu aj strelné, omnoho silnejšie a účinnejšie zbrane. Ďalším druhom teda bude klasická slabá pištolka, ktorú môžete získať veľmi jednoducho zabitím policajta alebo nejakého člena gangu. Patrí k nej ešte veľmi silná magnumka a...viete čo, už sa mi nechce, zhrnieme to takto: Ešte stoja za zmienku uziny, samopaly, raketomety a ostatné zbrane, ktoré v hre dostanete. Viacej vám už nepoviem, nechajte sa prekvapiť.

Misie: Štýl zadávania misií a ich uskutočnenia zostáva nezmenený, vojdete do žltého krúžku, užijete si video kde sa dozviete čo bude tentoraz vašou úlohou, úlohu vykonáte, koniec. Misie sa väčšinou nesú v stereotype ako dojdi na určené miesto, urob to a to, vráť sa, MISSION PASSED, ale nájdu sa aj originálne a zábavné misie o ktorých vám nebudem nič hovoriť, zistite si to sami. Po zdolaní hlavnej príbehovej línie misií však hra ešte zďaleka nekončí, dokonca po tom nemáte spravených ani 50%! Na dokonanie a pokorenie tých úžasných 100% budete ešte musieť vyhrať všetky pouličné závody, zabiť páchateľov a dostať sa tak na level 12, takisto aj s vozením chorých a hasením požiarov. Podobné sú aj misie s taxíkom, keď musíte odviezť istý počet pasažierov a hra na smetiarov kde musíte...však vy viete čo. Plus ešte 100 hidden packages (skryté balíčky), bonusové bahenné jazdy na motorke atď. Jednoducho hra vás nikdy neprestane nudiť, vždy objavíte nejaký skrytý bonus a budete ho hrať dokým ho nezdoláte. V tom je sila GTA, v tom je jeho úspech!

Konečný verdikt: Prekonvertovanie Grand Theft Auta tejto sérii na PSP ani zďaleka neuškodilo, práve naopak, ešte ju posilnilo! Nemôže sa síce rovnať s gigantom ako je San Andreas a ani s Vice City, ale PSP hra je raz už PSP hra a neporovnáva sa ani so svojimi slávnymi bratríčkami. Rockstar opäť raz splnili ťažkú úlohu stať sa jednotkou a až na pár chybičiek je GTA: Liberty City Stories najlepšia hra na PSP a prekoná ju asi už len jej následník, ďalšie GTA chystajúce sa na PSP. Myslím že to stačí a pred finálovým hodnotením si ešte napíšeme tabuľku plus/mínus.

Plusy: - návrat do Liberty City

            - skvelá grafika

            - great fun

            - trvanlivosť

            - je to niečo obrovské v niečom takom malom

            - super hudba

Mínusy: - ovládanie

                 - absencia lietadiel, helikoptér

              

                 - chýbajú štatistiky so San Andreas



Prístupov 3191
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
GTA: Liberty City Stories
[ 23.2.2006] (príspevkov 2)